Telefon i wakacje, czyli dlaczego smartfon jest lepszy niż aparat fotograficzny

Opublikowany

Zdjęcia z wakacji to must have każdego letniego sezonu. Dlatego pakując się na wyjazd, prawie zawsze kilkukrotnie sprawdzamy czy przypadkiem nie zapomnieliśmy  o aparacie… telefonicznym!  Taka prawda, w dzisiejszych czasach smartfony przejęły nie tylko funkcje kalendarza, poczty elektronicznej czy biura, ale coraz częściej służą nam również jako właśnie kompaktowy przyrząd do robienia zdjęć. Okazuje się też, że nie każdy chce zabierać na wakacje drogie smartfony. Ryzyko, że wpadnie do wody, spadnie z wysokości albo po prostu ulegnie uszkodzeniu jest zbyt duże. Właśnie dlatego warto pomyśleć o takim telefonie, który po pierwsze nie będzie kosztował fortuny, a po drugie pozwoli na swobodne korzystanie z Internetu oraz da nam możliwość uwiecznienia tych najważniejszych, wyjazdowych momentów. Decydując się na smartfon, który miałby sprawdzić się podczas wakacyjnego wypadu warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Po pierwsze – wspomniana już cena. Po drugie, długość życia baterii. Trzecią ważna sprawą jest to, jaki dany telefon posiada aparat. Nie chcemy przecież, by zdjęcia z wakacji nie nadawały się do opublikowania. Ciekawą propozycję niedrogich, a funkcjonalnych i niezawodnych smartfonów, które dodatkowo są wyposażone w przyzwoite aparaty fotograficzne oferuje niemiecka firma Telefunken. Sprawdziliśmy trzy modele, które na co dzień są dostępne między innymi w sieci sklepów RTV Euro AGD:

Telefunken Foxtrot , czyli budżetowy smartfon z aparatem 5Mpix Niewielki smartfon, który zmieści się w każdą kieszeń i… jest na każdą kieszeń!  Jego 4-rdzeniowy procesor pozwala bezproblemowo korzystać ze wszystkich funkcji niezależnie od okoliczności. Foxtrot jest prosty i intuicyjny  w obsłudze, a poza przeglądaniem stron www można też na nim oglądać filmy i słuchać ulubionej muzyki. Smartfon wyposażono w 8 GB pamięci, którą w łatwy sposób można powiększyć za pomocą wbudowanego czytnika kart micro SD. Pozwala to na szybkie przenoszenie zdjęć z aparatu bądź kamery. Ułatwia też wymianę plików między telefonem, a innymi urządzeniami. Telefon pracuje na systemie Android 5.1 Lollipop i posiada litowo-jonową baterię o pojemności  1800 mAh. Plusem jest też funkcja DualSIM, dzięki której można w jednym telefonie korzystać z dwóch niezależnych kart SIM. Dzięki temu zawsze pod ręką można mieć zarówno numer prywatny, jak i służbowy.

Telefunken Foxtrot kosztuje 199 złotych.

Telefunken Foxtrot 2 Foxtrot 2 to następca modelu Foxtrot. Wizualnie nie różni się w znaczący sposób od swojego poprzednika. Jednak diabeł tkwi w szczegółach! W odświeżonym wydaniu  znalazł się procesor Spreadtrum SC7731 o zegarze 1,3 GHz , który jest wspomagany przez układ graficzny Mali-400. Foxtrot 2 oferuje 1 GB pamięci RAM i 8 GB miejsca na dane użytkownika i wyświetlacz IPS o rozdzielczości 854 x 480. Posiada też aparat 5Mpix i przednią  kamerę, która pozwala na robienie selfie o rozdzielczości o 3Mpix mniejszej. Całości dopełniają bateria o pojemności 1800 mAh oraz zainstalowany na urządzeniu system operacyjny Android 6.0 Marshmallow.

Telefunken Foxtrot 2 kosztuje 249 złotych.

Telefunken Lima LTE Można na nim oglądać filmy HD, korzystać  z wielu aplikacji jednocześnie, ale także  cieszyć  się ulubionymi grami. Telefunken Lima, dzięki wbudowanemu aparatowi 13 MPix robi też rewelacyjne zdjęcia. To model, który należy do kategorii smartfonów z dużym wyświetlaczem tzw. fabletów. Jest wyposażony w ekran IPS o przekątnej 5,5 cala z rozdzielczością HD (720x1280 px). Do tego obsługuje technologię dostępu do Internetu 4G LTE. To obecnie najszybszy standard mobilnej transmisji danych. Dzięki temu przeglądanie Internetu lub streaming filmów i muzyki odbywa się bez opóźnień czy przerw na buforowanie. To wszystko sprawia, że z modelu Lima korzysta się naprawdę bardzo sprawnie i przyjemnie. Smartfon  posiada też funkcję Dual SIM, która umożliwia korzystanie z dwóch niezależnych kart SIM w jednym telefonie. Telefunken Lima LTE kosztuje 399 złotych.

Jak widać, aby móc cieszyć się najnowszymi osiągnięciami technologii, na smartfon nie trzeba wydawać wielkich pieniędzy. Szczególnie, jeśli telefon jest nam potrzebny na wyjazd albo jaki drugi, alternatywny aparat. Przekonajcie się sami!
TELEFUNKEN Polska

TELEFUNKEN LTE Mike jest doskonałą propozycją dla wszystkich użytkowników poszukujących niedrogiego i praktycznego smartfona z dostępem do Internetu w najnowocześniej obecnie technologii - LTE. TELEFUNKEN LTE Mike dostępny jest w sieci Saturn: https://saturn.pl/telefony-i-smartfony/smartfon-telefunken-lte-mike-bialy

Idealny telefon na wakacje? Bez tych cech się nie obejdzie!

Spróbujmy wyobrazić sobie życie bez telefonu. To trudne, prawda? Dziś te urządzenia, które są niewiele mniejsze od tabliczki czekolady, zastępują nam często nie tylko osobisty komputer, ale też pomagają w codziennych czynnościach – wystarczy wymienić kalendarz, budzik czy nawet aparat fotograficzny. Wybierając się na krótki urlop albo na dłuższe wakacje, warto zastanowić się jakie cechy powinien spełniać telefon, aby nie tylko za nami nadążał, robił piękne zdjęcia i służył za nawigację, ale też poradził sobie z często ekstremalnymi sytuacjami i okolicznościami przyrody.
5 kroków, które pomogą wybrać najlepszy telefon dla dziecka

Bez telefonu, jak bez ręki – to chyba jedno z najbardziej aktualnych powiedzeń naszych czasów. Dziś trudno bez niego żyć. Pozwala nie tylko na kontaktowanie się z najbliższymi, ale również zapewnia rozrywkę i pozwala przeglądać strony internetowe.  A to nie koniec  jego
Jaka cecha w smartfonie jest najważniejsza?

Bez telefonu, jak bez ręki? W dzisiejszych czasach trudno nie zgodzić się z tym zdaniem. Nie dość, że mobilna technologia rozwija się w ekspresowym tempie, to jeszcze producenci z każdej strony zaskakują nas coraz to nowszymi parametrami smartfonów. Urządzenia, które są niewiele mniejsze od tabliczki czekolady zastępują często osobisty komputer, a to sprawia że są niezastąpione nie tylko podczas pracy, ale też podczas codziennych czynności. W końcu na ekran naszego telefonu spoglądamy od kilkudziesięciu, do nawet kilkuset razy dziennie! Jak więc wybrać ten najlepszy? Przeciętnie z jednego smartfona korzystamy od roku do maksymalnie 3 lat. Zdarza się jednak, że na zmianę aparatu decydujemy się wcześniej. Często dlatego, że albo wychodzi nowy model nasze ulubionej marki albo postanawiamy przetestować coś nowego. Decydując się na nowy telefon trzeba odpowiedzieć sobie na parę pytań. Warto zwrócić uwagę na najważniejsze z naszego punktu widzenia cechy urządzenia. Jakie? No właśnie. Może to być design, może to być jego funkcjonalność. My wybraliśmy dla Was pięć, subiektywnych, najbardziej istotnych i tych najczęściej pożądanych.
Pancerny smartfon, czyli niezniszczalny telefon do zadań specjalnych

Rynek smartfonów do zastosowań ekstremalnych, czyli tych ze wzmocnioną konstrukcją, staje się coraz ciekawszy dla odbiorców. Na taki telefon decydują się nie tylko użytkownicy, którzy pracują w trudnych warunkach, ale też Ci, którzy spędzają w nich wolny czas. Coraz częś